Cum se construieşte?
1. Începerea lucrărilor
După obţinerea autorizaţiei de construcţie şi de organizare a şantierului se va anunţa începerea lucrărilor la Inspecţia de Stat în Construcţii.
Numărul autorizaţiei de construcţie se trece pe un panou care se amplasează la vedere, la stradă.
Pe acest panou cu dimensiunea de 60 x 80cm (conform Legii 50/1991) se afisează:
• denumirea construcţiei conform autorizaţiei de construire obţinute
• numele beneficiarului
• numele proiectantului
• numele antreprenorului / regie proprie
• numărul autorizaţiei de construcţie
• data eliberării autorizaţiei şi cine a eliberat-o
• valabilitatea autorizaţiei.
• data începerii construcţiei.
• data terminării construcţiei.
Absenţa acestui panou poate fi sancţionată cu amenzi de către inspectorii Disciplinei în Construcţii. Tot după obţinerea acestor autorizaţii se mai plateşte o taxă către Disciplina în Construcţii care reprezintă 0,7% din valoarea construcţiei, evaluată şi calculată de Primărie. Autorizaţia de construcţie este valabilă 1 an de la data dobândirii. Eventualele întreruperi sau depăşiri peste termenul dat, cât şi continuarea lucrărilor dupa acestea trebuie anunţate tuturor forurilor implicate în eliberarea avizelor şi autorizaţiilor. Acestea întrerup sau prelungesc dupa caz execuţia lucrărilor. Maximum de autorizare pentru ridicarea unei case este de 2 ani dupa care, pentru continuare, se reia întregul ciclu de autorizare al construcţiei.
2. Fundatia
Alegerea tipului de fundaţie se va face prin proiectul de rezistenţă, în funcţie de normative şi zona seismică, de tipul terenului, condiţiile climaterice, ţinând cont eventual şi de calitatea materialelor folosite în construcţie.
Foarte important este ca fundaţia să prezinte siguranţă în exploatare.
În cazul caselor prefabricate din lemn, datorită greutaţii reduse a acestui tip de structură, fundaţia poate fi realizată în sistem economic.
Studiul geotehnic efectuat prima oară (recomandabil) la cumpărarea terenului şi a doua oara (obligatoriu) la obţinerea autorizaţiei de construire îşi dovedeşte pe deplin necesitatea. Fundaţiile se pot executa din: beton simplu (B 100), beton armat (la un teren cu o structură neomogena, supus tasării); din piatră naturală cu sau fără mortar folosit cu rolul de liant (anrocamente folosite în zonele de munte şi deal, de obicei pentru construcţii mai uşoare); din zidărie de piatră (se execută din piatră de râu, prinsă în mortar); din beton ciclopian ( se obţine prin înglobarea, în proporţie de circa 30%, în beton, a pietrelor brute, a pietrelor de râu, etc.).
Adâncimea fundaţiei se stabileşte în funcţie de: adâncimea de îngheţ, existenţa pânzelor de apă freatice, caracteristicile rezulatate din studiul geotehnic, etc. Fundaţiile de mică adâncime, caracteristice caselor prefabricate din lemn, pot fi continuie sau izolate.
Se recomandă ca fundaţia să iasă cu 25 – 30 cm deasupra nivelului solului pentru a se evita umezirea zidăriei pe timp de ploaie.
Pentru construcţiile uşoare (case, case de vacanţă, garaje, etc.), o soluţie recomandabilă este aceea a realizării unei fundaţii continue cu descărcări pe reazăme izolate, care realizează o presiune efectivă mai mare pe teren, compensând presiunea de umflare.
Pentru a se asigura o stabilitate crescută şi o exploatare normală a unei clădiri, atât terenul pe care se construieşte, cât şi fundaţia trebuie să îndeplinească anumite condiţii:
- terenul trebuie să fie suficient de rezistent, astfel încât să nu cedeze sub apăsarea fundaţiei;
- deformaţiile pe care le poate comporta terenul nu trebuie să depaşească limita admisibilă pentru tipul de construcţie;
- fundaţia trebuie să fie alcătuită încât să aibă capacitatea de a transmite şi repartiza uniform şi în deplină sigurantă, efortul la care este supusă de către partea de suprastructură (construcţia superioară);
- adâncimea de fundare trebuie să corespundă normelor, adică fundaţia să nu fie afectată de îngheţ, umflarea sau contracţia solului, afânarea acestuia. Un alt element de care trebuie să se ţină seama o reprezintă dinamica pământului: alunecări de teren, seisme etc. Probleme apar atunci când solul în care se intenţionează să se execute fundarea este sensibil la umezire, este argilos, cu umflături şi contracţii mari, ori este foarte compresibil.
3. Structura
Pereţii casei, prin funcţiile lor, sunt un element cheie în ansamblul caselor din lemn. Prima lor funcţie este dată de componenta de structură statică autoportantă, care garantează durabilitatea în timp şi siguranta în exploatare.
La pereţii de tip sandwich această funcţie este asigurată de structura de lemn masiv (stâlpi şi traverse). O altă funcţie de baza a pereţilor este capacitatea de izolare termică - fonică) de regulă cu inserţia straturilor de vată minerală). Ultima funcţie principală a pereţilor este aspectul estetic.
Uzual, scheletul casei (structura de rezistentă) se face din stâlpi (dulapi) din lemn masiv (de regulă raşinoase) tratat complet, cu dimensiuni

CASA DIN PANOURI PREFABRICATE DIN LEMN
de (12 – 20) x 5 cm, asezaţi vertical la distanţa de 40 – 50 cm unul de celălalt. La pereţii interiori, grosimea stâlpilor poate fi mai redusă (10 cm). Izolarea pereţilor exteriori se face prin fixarea straturilor de vată minerală (grosimi de 5 – 12 cm).
Pe partea exterioară a pereţilor se poate fixa un strat OSB (plăci din aşchii late), care asigură panourilor de casă şi întregii case rezistenţa deosebită la deformare (mai ales la forţe orizontale - vânturi puternice, cutremure).
Variante de placări exterioare (între stratul termoizolant şi tencuială / lambriu):
a. cherestea (astereală) + şipci de tencuială+ plasă rabitz;
b. OSB + polistiren expandat (40 mm grosime) + plasă din fibră de sticlă;

VARIANTĂ DE STRUCTURĂ A PEREŢILOR EXTERIORI
c. cherestea (astereală) + strat de polistiren expandat (20 – 30 mm);
d. Plăci de „Heraklith” (plăci din fâşii înguste de lemn din esenţă moale, tratate antiseptic şi liate cu ciment) + plasă rabitz;
e. Polistiren expandat + plăci din plastic orizontale (siding);
f. Polistiren expandat + plăci din mase plastice (imitaţie caramidă sau piatră);
g. Polistiren expandat + lambriuri lemn (lăcuite sau vopsite).
4. Pardoseala
Pardoseala este realizată dintr-un strat de 4 – 5cm de ciment (şapă) peste care se va monta gresia, linoleumul, parchetul sau scândura de brad în grosime de 25mm.
5. Ferestre si usi
Ferestrele şi uşile se montează înainte de a începe montarea instalaţiilor şi executarea finisajelor interioare.
Materialele din care se pot realiza aceste elemente sunt diverse: lemn, metal, PVC, lemn stratificat sau alte materiale mixte şi compozite.
6. Plansee
Casele construite pe structură din lemn se particularizează prin excepţionale calitaţi termo şi fonoizolatoare ale planşeelor. Stratul izolator de vată minerală sau polistiren expandat reglează transferurile de căldură pe verticală şi amortizează foarte eficient chiar şi zgomotele cele mai stânjenitoare (călcătura unor pantofi cu toc înalt, tropăitul copiilor, căderea unui obiect greu).
Spre deosebire de planşeele de beton, cele ce fac parte din structura orizontală de rezistenţă a caselor din lemn pot primi cu mai multa uşurintă şi cheltuieli mai reduse, finisaje variate şi spectaculoase.
Grinzile structurii pot fi lăsate la vedere, efectul estetic fiind garantat. Ele pot fi acoperite în totalitate prin placare cu lambriu sau gips - carton.
Golul de aer dintre grinzi va constitui un element izolator suplimentar.
Un planşeu bine executat, conform detaliilor din proiectul de structură, este tot atât de rezistent din acest punct de vedere ca şi unul de beton armat.
Pentru planşee, peste panourile de pereţi se aşează, de regulă, dulapi orizontali de 20/5 cm, la interax de 40 – 50 cm, care constituie elementul de rezistenţă al planşeelor. Peste acesta se aşeaza straturile care formează pardoseala camerelor (în primul rănd termoizolaţia). La deschideri mai mari de 6 m se pot utiliza subgrinzi având secţiunea de 200 x 200 mm. Opţional, în locul grinzilor masive se pot folosi grinzi lamelare, lipite multistrat. Planşeele se pot realiza în mai multe moduri constructive:
a. planşee cu grinzi din lemn dispuse la distanţe reduse (40 – 60 cm) care se reazemă pe scheletul portant din lemn;
b. planşee cu grinzi din inimă plină realizate din placaj şi incleiate. Aceste tipuri de grinzi dau posibilitatea de modulare astfel încât să se poată acoperi deschideri şi forme diverse în plan ale construcţiei;
c. planşeele cu ferme din lemn realizate cu zăbrele metalice sau din lemn. Această soluţie dă posibilitatea unei montări simple pe şantier, fără a folosi utilaje de ridicare, iar poziţionarea conductelor pentru instalaţii se poate face în inalţimea grinzilor prin golurile existente;
d. în cazul etajelor mansardate, tălpile inferioare ale fermelor de acoperiş constituie grinzile de planşeu peste etaj.
În toate cazurile, termoizolaţia şi fonoizolaţia la nivelul planşeului se realizează cu saltele de vată minerală sau polistiren cu densitate mare.
La partea interioara se executa finisajul tavanului alcătuit din plăci de gips carton sau lambriuri din lemn, montate prin intermediul unui caroiaj de şipci.
La partea superioară, pentru imbunataţirea comportării structurii de rezistenţă a caselor din lemn la solicitări seismice sau la solicitări de vânt cu intensitate mare, grinzile planşeelor se vor placa cu plăci fibrolemnoase tip OSB sau cu doua rânduri de scânduri dispuse încrucişat la 45 de grade.
Fixarea plăcilor fibrolemnoase sau a scândurilor pe grinzile de planşeu se realizează cu cuie si holzsuruburi, iar fixarea grinzilor de scheletul portant din lemn se face cu piese metalice speciale. Pentru o preluare cat mai eficientă a eforturilor de lunecare în plan orizontal, plăcile fibrolemnoase sau scândurile trebuie sa fie prelucrate pe cant în sistem lambă şi uluc.
Dacă se doreşte un montaj rapid şi se dispune de utilaje de ridicare a planşeelor se pot realiza module prefabricate asemeni panourilor de pereţi: cu termoizolaţie, placare de rezistenţă din plăci OSB sau scânduri încrucişate, finisaje.
7. Sistemul termoizolant
Sistemul termoizolant al pereţilor cu structura din lemn şi al planşeelor din lemn este format din mai multe straturi de materiale, care împreună cu bârnele din lemn, formează peretele propriuzis.
Cum se realizează termoizolaţia?
Una dintre variante poate fi următoarea:
Primul strat termoizolant înserat printre bârnele de lemn este cel de vată minerală (cu grosimea de 12 cm) prevazută cu folie de aluminiu anticondens.
Vata minerală se montează cu folia de aluminiu către interiorul casei, iar peste aceasta se aplică plăcile din gips – carton. În final se realizează finisajul pereţilor: lambriuri, vopsea lavabilă, etc.
Mergând apoi cu termoizolaţia spre exterior, după stratul de vată minerală se vine cu un placaj OSB de 18 mm, hidrofugat; peste acesta se aplică un strat termoizolant din polistiren expandat de 4 – 6 cm grosime, fixat prin lipire şi ancorat cu agrafe metalice cu rozetă. Pentru ca tencuiala de exterior să facă priza, pe stratul de polistiren se prinde o plasă din fibră de sticlă, peste care se dă apoi tencuiala cu o grosime de 6 mm. În final se va realiza finisajul exterior.
Această structură termoizolantă echivalează din punct de vedere al confortului termic cu un perete de cărămidă de 78 cm.
Izolaţia este componenta construcţiei care influenţează temperatura în mod direct şi indirect prin controlarea extinderii umiditatii în spaţiile construite.
În cazul construcţiilor din prefabricate din lemn cea mai mare parte a căldurii pierdute se datoreaza faptului că structura din lemn care are o rezistenţă termică mult mai mică decat cea a izolaţiei. Majoritatea tehnologiilor de realizare a izolaţiilor termice încearcă să reducă acest effect.
Transferul de caldură se realizează dinspre zonele reci spre zonele calde. În perioada iernii, căldura se transferă dinspre interiorul încalzit artificial spre exteriorul rece.
În perioada verii, caldura se transferă, ziua, dinspre exterior spre interior iar noapte, cand temperature exterioară scade, dinspre interior spre exterior.
Sitemul clasic de izolaţie termică pentru casele din prefabricate din lemn se bazează pe un strat consistent de vată minerală sau de sticlă. În exterior este placa de OSB şi lambriul din lemn.
În interior se montează bariera anti-vapori din polietilena şi placa de rigips peste care se efectuează finisajele.

În scopul creşterii coeficientului termic al clădirii se poate aduga la exterior un strat din placi de polistiren extrudat sau polistiren expandat de mare densitate.
O compenenta esentiala pentru realizarea unei bune izolatii termice a casei este izolatia termica aplicata fundaţiei care este una dintre cele mai importante surse de umiditate, în cazul în care nu este izolată corect.
Fundaţia realizată din structură de beton armat are aplicată pe exterior un strat isolator din polistiren extrudat sau expandat de mare densitate peste care se tencuieşte un strat protector de ciment de 12 mm.

Bariera anti - vapori
Are rolul de minimaliza efectele umidităţii.Există trei modalităţi prin care umiditatea atacă construcţia:
-difuzia: umiditatea migrează dintr-o zonă cu umiditate crescută într-o zonă cu umiditate redusă. Acest fenomen face ca fenomenul să se extindă în scurt timp în zone întinse ale construcţiei. Bariera anti-vapori face ca difuzia umidităţii sa fie redusă sau chiar să fie eliminată;
-acumulările şi scăpările de aer din construcţii generează spaţii în care se acumulează umiditate în exces în cavităţile din pereţi şi în eventualele imperfecţiuni ale structurii. Bariera antivapori creează un start izolator care diminueaza substanţial aceste efecte.
-pătrunderea ploii: afectează structura izolatoare a casei. Bariera anti-vapori este utilizată pentru a preveni infiltraţiile generate de acţiunile ploii.
Intresul pentru creşterea eficienţei termice a locuinţei a facut ca tehnologiile dezvoltate pe această linie sa determine scăderea infiltraţiilor de aer şi implicit a umidităţii, fapt care generează creşterea coeficientului termic al construcţiei. Umiditatea care patrunde în clădire, în special prin zonele de intersecţie ale structurilor genereaza condens, determină ulterior apariţia igrasiei şi mucegaiului care au un efect distructiv asupra clădirii. Barierele anti-vapori bine realizate reduc aprope la zero riscurile apariţiei umiditatii în nou construcţie.
Nivelul de umiditate al aerului defineşte umiditatea relativă a construcţiei. O umiditate relativă de 100% indică faptul că aerul conţine o mare cantitate de vapori fapt care poate influenţa negative temperatura din incintă. O umiditate relativă situată între 30 si 50% este optimă pentru un grad de confort normal.
Aerul cald poate “transporta” mai multă umiditate decat aerul rece. Umiditatea difuzată de caldură umezeste structurile construcţiei pana la nivelul în care acestea nu mai pot reţine cantitatea de vapori suplimentară, moment în care apar problemele legate de igrasie si mucegai.
Cand aerul cald intră în contact cu suprafeţe reci, vaporii de aer se condensează iar picăturile de lichid se depozitează pe respectivele structuri. În zonele cu variaţii climatice, condensul apare de regulă în perioada lunilor reci.
De asemenea, aerul cald generat în interiorul clădirilor se strecoară prin defectele din structura clădirilor formând zone în care se depoziteaza umiditatea, care se difuzeaza ulterior spre zonele mai puţin umede. Acumularea acesteia în exces poate dauna foarte mult construcţiei..
Pentru izolarea pereţilor şi acoperişului contra infiltrăriii umidităţii se folosesc bariere anti-vapori realizate, de regula, din folii de polietilena sau folii de aluminiu montate intr-o structura continuă, etansă, care previne realizarea scurgerilor de aer şi difuzia vaporilor de apă în interiorul construcţiei. Cel mai utilizat material pentru realizarea barierei de vapori pentru pereţi din structuri prefabricate din lemn este folia de polietilena continuă cu grosimea de 0.15 mm.
Infiltrările determinate de ploaie sunt minimalizate de finisajele exterioare eficiente care impiedica apariţia fenomenului. Deoarece lemnul folosit la realizarea structurilor de baza are un grad scazut de umiditate, în combinaţie cu bariera internă anti–vapori şi finisajele exterioare anti-umiditate, există şanse reduse ca în interiorul structurii pereţilor sau acoperişului să se formeze acumulări de umiditate care să afecteze stabilitatea termică a construcţiei.
Bariera antiu-vapori este o membrană care restricţionează migrarea umidităţii prin difuzie din zone cu un grad înalt de umiditate. Bariera de vapori trebuie instalată în apropierea părţii încalzite a pereţilor pentru a nu genera condesarea vaporilor de apă pe partea rece a structurii.
Zonele dintr-o construţie în care apar probleme de umiditate
Există mai multe zone în care umiditatea poate provoca probleme pentru o construcţie.
Ferestrele. Condesul care se instalează în jurul ferestrelor este determinat de scăpările de aer care apar datorita unor probleme de construcţie. Problemele de condens pot fi rezolvate prin creşterea eficientei termice a ferestrei, reducerea pierderilor de aer din jurul ferestrei printr-o etanşare cât mai buna, realizarea unei încălziri suplimentare a zonei, montarea unei bariere tip termopan.
Zonele de interseţie ale pereţilor şi tavanului. Aceste intersecţii sunt principalele generatoare de umiditate, putând afecta structura pereţilor şi generând scăderea coeficientului termic şi scăderea substanţiala a confortului din locuinţe. O buna bariera anti – vapori poate diminua în mare masură eventualele neajunsuri.
Mansarda şi plafonul. Scăpările de aer din mansardă şi condensul care apar ulterior pot afecta structura generală a clădirii. O bună izolaţie exterioară, o ventilaţie eficientă şi o barieră anti–vapori pot înlătura aceste neajunsuri.
Instalatii
Instalaţiile sanitare/termice/electrice sunt montate în interiorul pereţilor sandwich, a planşeelor sau pardoselilor. Toate interioarele pot fi personalizate dupa gusturile şi solicitările clientului.
Procedura de instalare a unei centrale termice:
1. Dacă sunteţi racordat la un sistem centralizat de distribuţie a energiei termice trebuie să faceţi o cerere pentru debranşare.
2. După ce aţi rezolvat cu debranşarea contactaţi o firmă autorizată de gaze (Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale) pentru racordarea separată la instalaţia de gaze naturale.
Punctul 1 si 2 se pot desfăşura în acelaşi timp.
3. Achiziţionarea unei centrale termice.
4. Contactarea unei firme pentru montarea centralei. Firma trebuie să fie autorizată ISCIR pentru montaj.
5. La finalizarea instalaţiei de în călzire se va face punerea în funcţiune a centralei.
6. Autorizarea funcţionării centralei termice.
Autorizarea se face de către o firmă autorizată ISCIR pentru VTP (verificare tehnică periodică) contra - cost.
Actele necesare autorizării funcţionării centralei termice:
a. Proiect instalaţie termică avizat IT şi IS (instalaţie termică şi instalaţie sanitară) de către un verificator autorizat MLPTL.
b. Factură achiziţie centrală termică.
c. Certificat de garanţie centrală termică.
d. Manual de utilizare pentru centrala termică în limba română.
e. Raportul pentru punere în funcţiune a centralei termice (PIF).
f. Aviz import ISCIR pentru centrala termică.
g. Declaraţie de conformitate pentru instalaţia de încălzire emis de către firma montatoare autorizată ISCIR.
Actele pentru punctele 1. şi 2. le primiţi la achiziţionarea centralei.
9. Fosa septica
Multe case nu sunt racordate la ţeava de canalizare. Pentru o parte din ele acest lucru nu este posibil niciodata. Soluţia? O fosă septică.
Acţiunea începe prin alegerea locului de realizare a fosei.
În mod obişnuit, acesta se află în apropierea clădirii, la o distanţă nu mai mare de 20-30 m, pe un amplasament care să fie favorabil operaţiei de vidanjare. Foarte important este faptul că aceasta trebuie să se amplaseze în avalul oricărei surse de apă. Având în vedere rolul acesteia de colectare-decantare şi de asigurare a infiltraţiei apei relativ curate în pământ, săpătura va fi realizată astfel încât să depăşească stratul permeabil cu 50-100cm (nisip sau pietriş). Forma în plan poate fi circulară sau pătrată, iar realizarea se face prin execuţie pe loc sau din prefabricate.
Simplă şi economică s-a dovedit a fi realizarea fosei septice din plăci prefabricate (cu fante) turnate din beton armat. Plăcile vor fi prevăzute încă din faza de turnare cu posibilitatea obţinerii unor fante de scurgere(de infiltrare a apei). Pentru aceasta se vor turna separat plăcile din beton armat la dimensiunile corespunzatoare (de exemplu: 1,00x-1,00x0,06m) folosind un cofrag simplu, realizat din şipci de lemn. Pentru a realiza fantele dorite, înainte de turnarea betonului în cofrag vor fi intercalate cubuleţele din polistiren expandat, de o grosime egală cu cea a plăcii. După întărirea betonului, aceste cubuleţe pot fi scoase din placa turnată. În acest fel se vor realiza orificiile. La doua zile de la turnare, cofragul se scoate, peste placă se aşterne un strat de hârtie de sac (ştearsă cu petrol sau motorină) şi se continuă turnarea celei de-a doua plăci. Operaţia continuă în acest mod până la turnarea celor patru placi. La numai 7-8 zile de la turnare, plăcile se desfac, apoi se scot pe rând cuburile de polistiren. Astfel, în plăci rămân suficiente orificii pentru infiltrarea apei în strat. În ultima placă trebuie să se realizeze un gol pentru a putea fi traversată de ultimul tronson al conductei de canalizare. La baza fosei se va realiza un filtru invers pentru a se evita colmatarea rapidă a stratului permeabil.
La intervale de 5-10 ani, fosele se vidanjează, avându-se în vedere că înaintea acestei operaţii să se asigure amestecarea repetată a nămolului cu apa din fosă şi chiar cu apa de adaus. Odată golită fosa cu vidanja, se vor spăla pereţii acesteia cu jet de apă sub presiune, încercând în acest fel să se uşureze pătrunderea apei în strat în perioadele ce vor urma.
11. Acoperisul
Acoperişul este elementul constructiv care închide construcţia la partea superioară pentru a o proteja împotriva intemperiilor. Se disting doua tipuri: acoperiş cu pante şi acoperiş terasă. Acoperişul cu pante este format din urmatoarele elemente: şarpantă, învelitoare, elemente auxiliare.
Şarpanta constituie elementul de rezistenţă din lemn. Şarpantele pot fi din lemn :
- pe scaune (şarpante dulghereşti), compuse din:
a. astereală – scândura de 2.5 cm şi laţime de 12-20 cm;
b. căpriori – lemn ecarisat (68x68 mm, 96x96 mm sau lemn rotund cu diametrul de 10-12 cm la 70-90 cm unul de altul);
c. penele – lemn ecarisat 10x12 cm – 15x25 cm şi sunt: pene de coamă şi cosoroabe (la partea inferioară)
- cu ferme ( pentru deschideri mari), alcătuite din:astereală, căpriori, pene, ferme.
Învelitoarea – este elementul de protecţie - poate fi din:
o lemn (şindrilă şi sită)
o carton bituminat
o plăci de azbociment
o ardezie
o materiale ceramice
o metalice din tabla zincată, galvanizată, din aluminiu, plumb sau cupru
o din materiale plastice
o olane: se prezintă sub formă de jgheaburi tronconice şi se montează în două rânduri pe astereală de lemn sau direct pe plăci din beton armat peste care se aşterne carton bitumat . Fixarea se face cu ajutorul unor cleme metalice.
o ţigle: se utilizeaza ţigle solzi şi ţigle profilate(trase sau presate). Pot fi cu aşezare simplă sau dublă. La coame se montează piese speciale fixate cu mortar.
Acoperişul terasă – este compus din:
• Planşeul suport
• Izolaţie hidrofugă
• Izolaţie termică
• Structura de protecţie
• Beton de pantă
• Elemente de protecţie (pietriş mărgăritar, dale, etc).
Elementele auxiliare – au rolul de iluminare, etanşare, colectare şi îndepărtare a apelor meteorice (tabachere, lucarne, luminatoare, deflectoare, streşini, jgheaburi, burlane, pazii, sorturi).
9. Sfaturi utile
- intrarea principală a cladirii trebuie orientată spre poarta principală a curţii;
- dacă reţelele de utilitaţi există (gaz metan, apă, canalizare, stâlpi de electricitate, telefonie, drum de acces), cheltuielile aferente racordării la acestea sunt proporţionale cu distanţa faţă de casă;
- casa se va ridica la minimum cinci metri de la stradă şi la trei metri de casa vecinilor, dacă au fereastra spre terenul dumneavoastră;
- camera de zi şi terasa trebuie amplasate pe partea cea mai însorită (sud, sud – est, sud –vest);
- pentru o construcţie economică este recomandabil să alegeţi o formă cât mai simplă (dreptunghi); unghiurile şi intrândurile ar spori cheltuielile şi vor duce la pierderi de spatiu în unele încăperi;
- o configuraţie foarte economică pe verticală este o casă cu două niveluri, mansardată, unde la primul nivel se amplasează camera de zi şi utilităţile, iar în mansardă dormitoarele şi eventual o baie;
- o terasă cu ieşire din living sau sufragerie poate fi mult mai utilă decat un balcon cu ieşire dintr-un dormitor;
- încăperile umede (bucătărie, baie) ar putea fi poziţionate adiacent una faţă de alta (învecinate sau pe coloană);
- să se ţină cont că o placare cu lambriu de lemn la exterior necesită un efort mai mare de intreţinere decât o tencuială clasică.
DETALII CONSTRUCTIVE |
|
Structura de rezistenta a constructiilor moderne din lemn este realizata din material lemnos de rasinoase, utilizat in modul cel mai optim, consolidata de panouri tip OSB si de alte elemente metalice de legatura. Acest tip de structura ofera avantaje net superioare fata de constructiile din beton si fata de cele traditionale din lemn:
- obtinerea unei structuri usoare si foarte rezistente;
- elasticitatea materialului lemnos confera siguranta in cazul producerii seismelor;
- folosirea eficienta si economica a materialului lemnos;
- realizarea in timp redus a constructiei;
Daca la aceasta structura adaugam folosirea unor materiale moderne de constructie (vata minerala, rigips, membrane etc.) obtinem o izolatie termica si fonica foarte bune, umiditate interioara optima, precum si un climat de locuit foarte sanatos. |
|

|
Un element important pe care il luam in considerare la construirea unei case este rezistenta mecanica a acesteia. In zonele cu seismicitate mare o casa din lemn prezinta avantajul masei proprii reduse, insa daca in zona respectiva se manifesta vanturi puternice este necesara adoptarea unor solutii adecvate de rigidizare si ancorare (atat a casei de fundatie, cat si a etajelor si acoperisului).
De asemenea, cand situatia impune aceasta, montam in structura peretilor elemente diagonale cu rol de contravantuire, suplimentare panourilor de OSB sau de placaj. In cazul in care structura din lemn a peretelui este placata la exterior cu scandura, aceasta va fi montata la 45 de grade iar contravantuirile incastrate devin atunci obligatorii.
|
|
O configuratie tipica pentru peretii exteriori este (de la interior spre exterior): panouri de rigips, bariera (sau membrana semipermeabila) de vapori, structura portanta din lemn, constituita din dulapi cu dimensiunea 150x50 mm, pozitionati perpendicular pe directia peretelui si formand spatii de 410 mm sau 610 mm, izolatia termica (cel mai uzual formata din vata minerala) introdusa in spatiile dintre dulapi, panouri de OSB (sau alte materiale similare), bariera de aer, invelitoare exterioara (siding, tencuieli, etc.). |

|
- rigips
- membrana - vapori
- vata minerala
- OSB
- bariera aer
- invelitoare exterioara
|
Realizand pentru acest perete cateva estimari asupra rezistentei termice (capacitatea de a bloca transferul de caldura) si considerand ca in imediata vecinatate a suprafetelor peretelui intotdeauna exista un film subtire de aer cu proprietati termoizolatoare, obtinem pentru fiecare material component urmatoarele valori: |
Material |
Grosime |
Rezistenta termica
(m.p.*grd.C/W) |
Film exterior de aer (iarna) |
- |
0,097 |
Lambriu exterior lemn |
20 mm |
0,359 |
OSB |
12 mm |
0,337 |
Vata minerala |
150 mm |
10,590 |
Rigips |
12 mm |
0,257 |
Film interior de aer |
- |
0,388 |
|
Rezistenta termica totala a unui m.p. de astfel de perete este deci aproximativ 3,715 K/W. Daca vom tine cont si de puntile termice formate de dulapii structurii portante, rezistenta termica reala a acestui perete devine 3,178 W/m.p.*K. Astfel coeficientul de transfer termic a peretelui este de 0,314 W/m.p. K. Pentru cele mai reci climate din Romania rezistenta termica recomandata pentru perete este de 3 m.p. K / W (de exemplu normele U.S. Department of Energy recomanda pentru zone muntoase cu latitudine de peste 45 grade N gradul de izolare R18 echivalent cu 3,169 m.p.*K/W). Observam ca valoarea estimata pentru acest perete este mai mare si asigura o izolatie termica foarte buna. Pentru comparatie, un perete din beton, pentru a atinge aceeasi rezistenta termica ar trebui sa aiba o grosime de 2,5 m! Mai jos putem compara grosimile necesare ale diferitelor materiale pentru a obtine aceeasi rezistenta termica ca si peretele descris anterior, care are o grosime de 18,5 cm.

O izolatie termica foarte buna reduce considerabil cheltuielile pentru incalzire in timpul iernii sau pentru aer conditionat vara. In tabelul de mai jos sunt estimate consumurile de gaz metan necesare pentru incalzirea mai multor tipuri de case, cu suprafata de 100 m.p. fiecare, avand un singur nivel (2,5 m) si prevazute cu ferestre termopan (aprox.14 m.p.). In toate cazurile am considerat ca podeaua este constituita dintr-o placa de beton de 10 cm, izolata cu un strat de 5 cm din polistiren. Calculele au fost facute pentru temperaturi exterioare de -18 grd.C noaptea, 0 grd.C ziua si temperatura interioara de 20 grd.C.
Tip Perete |
Grosime Perete (cm) |
Debit gaz metan (Nmc/h) |
Consum mediu lunar de gaz (Nmc) |
Rigips+Vata Minerala+OSB |
18,5 |
0,349 |
252 |
Lemn Masiv |
20 |
0,568 |
409 |
Caramida Porotherm |
40 |
0,547 |
394 |
Caramida |
30 |
1,247 |
920 |
Boltari Beton |
25 |
1,338 |
> 1040 |
Valorile necesare pentru rezistentele termice ale peretilor vor fi calculate in functie de conditiile climatice ale zonei unde va fi amplasata constructia, iar solutia constructiva va fi adoptata conform acestor calcule si in functie de solicitarile clientului. |
|
Conditiile climatice locale vor determina de asemenea tipul de membrane si modul lor de instalare. Folia exterioara are in principiu rolul de a bloca aparitia curentilor de aer prin perete, care ar diminua foarte mult proprietatile izolatoare ale acestuia. Folia exterioara este impermeabila la apa, insa permeabila pentru vaporii de apa, astfel ca peretele poate "respira".
Foarte importanta este membrana care blocheaza sau intarzie trecerea vaporilor de apa, ea determinand umiditatea interioara. O practica eronata, destul de frecventa in tara noastra, este aceea de a monta o folie din polietilena pe partea interioara a peretelui indiferent de climat si destinatia casei. Polietilena este practic o bariera pentru vaporii de apa, iar pozitionarea ei in acest fel este justificata doar in climatele care sunt foarte reci perioade lungi de timp in decursul anului.
Este foarte important pentru a asigura atat conditii de temperatura si umiditate optime, dar si pentru marirea duratei de viata a constructiei, ca aceasta folie sa fie aleasa si montata in urma unor calcule termodinamice, in functie de conditiile specifice. De multe ori este necesara folosirea unei membrane semipermeabile la vaporii de apa, iar alteori este necesara pozitionarea unei astfel de mebrane chiar in partea exterioara a peretelui.
O alta practica constructiva foarte mult folosita in tara noastra, este aplicarea peste panourile OSB, la exterior, a placilor de polistiren care apoi sunt tencuite. Este foarte importanta alegerea corecta a tipului de polistiren ce va fi pus in opera, precum si a adezivilor si a celorlalte materiale necesare. S-a dovedit in SUA, in urma unei indelungate experiente, ca polistirenul de o calitate inadecvata si montat necorespunzator are o puternica tendinta de a retine apa in interiorul peretelui (care astfel nu mai "respira"). Acest lucru afecteaza in timp structurile lemnoase componente. |
|
Din punct de vedere fonic, o casa din lemn este mediu - izolatoare. Atunci cand zona de amplasare este puternic poluata fonic, putem adauga peretilor materiale suplimentare, cu rol fonoizolant, sau putem adopta solutii constructive speciale, in care se realizeaza separarea fonica a celor doua suprafete ale peretelui.
Instalatiile electrice vor fi realizate respectand toate standardele pentru constructiile din lemn (din Romania si UE) asigurand un maxim de securitate si va fi realizata de electricieni autorizati.
Desi structura portanta din lemn este combustibila, datorita configuratiei speciale a peretelui acest lucru nu este un motiv de ingrijorare. In SUA lemnul utilizat in constructii nu se ignifugheaza. Insa la cererea beneficiarului putem trata elementele din lemn folosite cu solutii speciale de ignifugare, care au avantajul de a-l proteja si de actiunea daunatoare a unor insecte, insa poate prezenta dezavantajul unor emisii de vapori daunatori. Vata minerala care umple spatiile dintre dulapi este un material foarte rezistent la foc, iar materialele de placare, OSB, siding, etc. sunt si ele concepute astfel incat sa ofere o rezistenta la aprindere, dar si la propagarea focului. Rezistenta la foc uzuala a peretelui de acest tip, neignifugat, este cuprinsa intre 40 si 90 de minute, functie de materialele utilizate.
Prin intermediul firmei noastre beneficiati de cele mai bune si sigure optiuni constructive, care vor conferi locuintei dvs. un maxim de calitate, confort si siguranta ! |
Fundatia
- este continua sub ziduri si prevazuta, de regula, cu placa de beton armat, se executa conform proiectului si normelor tehnice. In situatia in care nu se doreste realizarea fundatiei cu placa de beton se poate opta pentru planseul din lemn (vezi planseul intermediar)

Peretele exterior al casei
- este realizat din dulapi de 45x150 mm, iar cei de compartimentare, din elemente de 45x100 mm, montantii (elementele verticale) sunt asezati in mod obisnuit la 40cm unul de celalalt, pe cand conlucrarea intre panouri si repartizarea uniforma a eforturilor este asigurata de traverse.
- Acolo unde ni se cere, ne adaptam si la cerintele sistemului Holzrahmenbau (elemente de grosime 60 mm cu 60 cm distanta intre montanti).
- Captuseala exterioara este realizata cu placi de aschii orientate (OSB) de 12mm. In zonele cu risc seismic ridicat se poate dubla captuseala cu OSB si pe interior, asigurand o rezistenta suplimentara
- Vata minerala se inglobeaza in grosimea peretilor si este protejata cu folii speciale.
- Pentru usurinta montajului, peretii ii realizam din panouri de 3-5 m lungime, usor manevrabile.

Planseul peste fundatie
- se realizeaza de regula in sistemul : hidroizolatie, polistiren, peste care se toarna o sapa de ciment iar cel intermediar se realizeaza din dulapi de 45x200 mm, pina la cei de 45x240 mm, lungimea lor fiind determinata de calculul de rezistenta.
- La partea superioara, planseul se rigidizeaza cu placi de OSB de 18 mm, izolarea fonica fiind asigurata de vata minerala de 100 mm, protejata de o folie - bariera de vapori.
< 
Acoperisul
- Are structura de rezistenta tot din dulapi de 45x220...240 mm, asamblati in sistemul capriori-clesti sau in ferme grinda cu zabrele.
- Conlucrarea spatiala se realizeaza cu elemente liniare din lemn, benzi si piese metalice speciale, placi OSB sau astereala din scanduri. La deschideri mai mari, in zona livingului sau in spatiul mansardat, se folosesc grinzi din lemn lamelar incleiat.
- Vata minerala umple spatiile dintre capriori (200mm grosime). Este protejata la interior si exterior de folii speciale asigurand un confort termic deosebit.

Fatada si finisajul interior
- pot fi din lemn prelucrat special (vacuum) ori se pot folosi solutii moderne, preluate de la casele din caramida : tencuieli pe polistiren sau placaje care imita zidaria, vopsitorii pe gips-carton, tapete.
Lemnul
- este uscat 16%, masiv in structura peretilor, masiv sau lemn lamelar incleiat in elementele de rezistenta de planseu sau acoperis.
- este tratat in conformitate cu dorinta clientului si cu conditiile de vacuum (clasa 4), cu cerintele zonei de montaj, contra mucegaiului si microorganismelor, carii sau termite, insistandu-se pe rezistenta la umezeala sau la foc - in conformitate cu caietul de sarcini si cu cerintele locale.
- prinderile structurii se fac cu cuie speciale antivibrative si cu inclestare chimica in lemn, imbinarile spatiale fiind dublate de piese metalice speciale din clasa SIMPSON standard sau proiectate special pentru zone seismice.
Captuseala structurii peretilor
- poate fi din placi de aschii orientate (OSB) sau din betonyp, la fel si stratul suport al pardoselilor.
Vata minerala
- are caracteristicile de izolare cele mai performante ale momentului si este protejata cu folii speciale - bariera de vapori (sau de dispersie a acestora in zonele ventilate).
- termoizolarea planseului peste fundatie se poate face cu vata minerala ventilata in cazul planseului din lemn sau cu polistiren, in cazul adoptarii solutiei cu sapa de ciment.
Placajele interioare
- se prefera pentru casele familiale din gips-carton standard, rezistent la foc sau la umiditate, montat direct pe structura din lemn sau cu straturi intermediare de rigle sau placi aglomerate.
Placajul exterior
- poate fi din tencuieli armate pe polistiren, diverse placaje speciale din PVC sau Vinyl Siding, placaje ceramice aderente sau straturi ventilate din caramida de fatada.
- pentru casele de vacanta, atat finisajele interioare cit si cele exterioare pot fi din lemn, accentuindu-se caracterul rustic.
Invelitorile
- invelitorile sunt de obicei similare cu cele de la casele din caramida si pot fi din :
- sindrile bituminoase - Bardoline (Tegola)
- placi ondulate - Bituwell
- tabla profilata - Lindab, Belprofile, Plannya, Ranilla
- tigle ceramice usoare – Tondach
Tamplaria
- poate fi din lemn masiv sau stratificat, PVC sau aluminiu, cu geam simplu sau termoizolator, cu emisivitate termica redusa, antiefractie sau antivandali.
Pardoselile, placajele din faianta si gresie, vopsitoriile si zugravelile
- sunt similare cu cele de la casele din caramida, cu observatia ca stratul suport este mult mai plan iar muchiile mult mai ferme si rectangulare decat la tencuielile clasice din mortar.
- Materialele de instalatii, pentru trasee sau obiecte sanitare, electrice sau termice, sunt cele mai moderne ale momentului, fara nici un fel de restrictie privind folosirea lemnului ca material principal de structura.
MONTAJUL
Structura cladirilor poate fi realizata in timp record, pe orice vreme si in orice anotimp, gratie procedeelor de panelizare a peretilor, prin modulare a structurii si prin evitarea procedeelor umede la anvelopa cladirii.
Pasii necesari pentru montarea unei case sunt prezentati in fotografii:



In functie de dimensiunile si complexitatea caselor, structura acestora poate fi realizata intr-un interval de 10-20 de zile lucratoare, cu o formatie de 4-5 persoane.
In conditii optime de lucru pe santier, productivitatea muncii este de 1,5- 2,0 ore/mp suprafata construita.
|

|
Structura pereti exteriori case de lemn
Rezistenta caselor de lemn este unul dintre motivele pentru care acest gen de constructii
este atat de cautat.
Structura peretilor exteriori este deosebit de importanta,
de aceea realizarea
structurii exterioare a peretilor unei case de lemn trebuie
aleasa cu mare atentie.
Firma noastra realizeaza structura peretilor exteriori ai caselor din lemn din urmatoarele materiale:
1 - placaj exterior, care poate fi:
lambriu exterior orizontal drept (25 mm) sau
semirotund (40 mm)
sipci lemn + tencuiala (25 mm)
placaj OSB 3 (10,12,15,18 sau 22 mm)
2 - structura de rezistenta din lemn (50 - 150 mm)
sistem de stalpi si grinzi imbinate cu suruburi si cuie
executate sub forma de panouri prefabricate
3 - vata minerala 50 mm, 100 mm sau 150 mm grosime
4 - bariera de vapori (folie PE)
5 - placaj interior, care poate fi:
lambriu interior vertical (22 mm)
gipscarton (9.5 mm sau 12.5 mm)
placaj OSB 3 (6, 8 ,10 sau12 mm)
Nota: Pentru obtinerea grosimii totale a peretelui, se aduna grosimile placarii exterioare, structurii de rezistenta si al placarii interioare.
La cererea beneficiarului, grosimile structurii de rezistenta si ale izolatiilor se pot mari. |
|
Structura Pereti Interiori Case din Lemn
Din toate timpurile este cunoscut faptul ca structura peretilor interiori ai unei case din lemn asigura pastrarea unui microclimat deosebit, propriu doar acestui gen de constructii.
Indiferent ca este locuinta permanenta sau casa de vacanta, aceasta structura contribuie semnificativ la inmultirea numarului de avantaje pe care constructiile de lemn le poseda.
Structura peretilor interiori este asemanatoare cu cea a peretilor exteriori. Functie de rolul peretelui in structura de rezistenta a constructiei, grosimea acestuia poate avea valori cuprinse intre 50 si 120 mm, incluzand termoizolare cu vata minerala de 50 mm sau 100 mm si placarile cu gipscarton, OSB sau lambriu de pe ambele fete.

|
Structura acoperisului petru case de lemn
Firma noastra realizeaza acoperisurile pentru casele de lemn din urmatoarele materiale:
1 - invelitoare
aceasta poate sa fie din tigla de argila presata
sau din orice alt material comandat de beneficiar
2 - sipci din lemn
3 - astereala
din scandura 25 mm grosime
4 - structura
(capriori) avand grosimea de 100 -150 mm.
Intre capriori se insereaza termoizolatia din vata minerala de 100 – 150 mm grosime
5 - bariera de vapori
(folie PE)
6 - placare interioara
gipscarton, OSB sau lambriu |

|
Structura Planseu Dintre Nivele pentru Case de Lemn
Structura planseului dintre nivele pentru casele de lemn construite de firma noastra se realizeaza din urmatoarele materiale:
1 – dusumea lemn de 42 mm grosime, imbinare
nut si feder
2 – grinzi de rezistenta de 100 mm x 100 mm,
150 mm x 100 mm sau 150 mm x 150 mm
3 – vata minerala 100 – 150 mm grosime
4 – tavan din placaj de gipscarton sau OSB |

|
Structura pardoseala la parter
Firma noastra realizeaza pardoseala la parter pentru casele de lemn construite de catre noi din urmatoarele materiale:
1 – dusumea lemn de 22 mm grosime imbinare nut si feder
2 – rigle lemn de 50 mm grosime
3 – termoizolatie din vata minerala de
50 mm grosime
4 – hidroizolatie bitum plus carton bitumat
5 – fundatie din beton |
Perete pe structura de lemn cu tencuiala minerala la exterior:

Perete interior
Acoperisul
Este realizat din grinzi portante dispuse pe înclinare (capriori) , cu dimensiuni 50 x 100 sau 70 x 120 mm,
care ramân aparent în camerele de la mansarda. Peste acestea este dispus un sistem sandwich compus din:
lambriu nut si feder, bariera de vapori,grinzi de aerisire, termoizolatie din vata minerala, g= 70-100mm,
carton asfaltat sau astereala, rigle din lemn 40 x 30 mm, cu structura pentru tigla, tabla, tegola sau alte
învelitori.
Tavanul
Se realizeaza din grinzi rezistente stratificate cu dimensiuni 100 x 140: 120 x 200 mm, care ramân
aparente, peste care se aseaza un sistem sandwich compus din:
Varianta A: lambriu de lemn g = 20 mm, folie plastic , rigle 40 x 50mm, cu termo si fonoizolatie si
dusumea g = 28mm pentru etajul superior;
Varianta B: lambriu de lemn g = 20 mm, carton asfaltat, sapa din beton armat peste care se monteaza parchet sau gresie.
Pardoseala
- Se realizeaza în mod clasic din dusumea de rasinoase , g = 28mm, dispusa pe rigle de 40 x 50 mm,
între care se aseaza termoizolatia.
- La cerere se poate monta: parchet, gresie, mocheta, etc.
Izolarea termica a pardoselilor la cladirile de locuit

|
Pentru izolarea termica a pardoselilor la cladirile de locuit, birouri sau cladiri ale institutiilor publice avand o incarcare obisnuita, se utilizeaza placile de polistiren extrudat din gama Floormate 200. Avantajele spumei de polistiren extrudat constau si in posibilitatea utilizarii si la izolatia termica a cladirilor cu pardoseli in contact direct cu solul. Astfel, fata de sistemul traditional de izolare a pardoselilor, la care izolatia termica se aseaza peste membrana hidroizolanta lipita pe placa de beton, gradul foarte redus de absorbtie al apei si capilaritatea zero ce caracterizeaza spuma de polistiren extrudat, fac posibila si utilizarea metodei izolarii inversate a pardoselilor: izolatia termica Floormate se aseaza direct peste umplutura nivelata si compactata, sub stratul de hidroizolatie (folii bituminoase cu imbinare la rece sau folii de polietilena in cazul solurilor cu umiditate redusa). In acest caz, lipsa placii de beton ce constituie stratul de baza, conduce la o reducere a costurilor, peste izolatia termica si membrana hidroizolatoare urmand a se turna o placa de beton armat ce constituie si stratul suport pentru finisajele pardoselii. |
1. Floormate (Perimate INS)
2. Styrofoam IB pentru izolarea soclurilor
3. Hidroizolante
4. Peretele fundatie
5. Placa beton armat
6. Finisaj pardoseala
7. Strat de pietris compactat
Zidarie de protectie
9. Tencuiala soclu |

|
Bazat pe acelasi principiu al izolatiei inversate, placile de Floormate si Perimate INS sunt utilizate deasemenea si pentru izolarea fundatiilor in cazul in care exista o presiune a apei in sol. Astfel, combinat cu izolarea peretilor subsolurilor cu Perimate, se realizeaza o protectie termica globala a elementelor de constructie in contact direct cu solul. In cazul unor incarcari mecanice mai mari se pot utiliza Floormate 500.
Floormate 200 constituie deasemenea o solutie eficienta si de lunga durata si pentru izolarea pardoselilor intermediare: pardoseli deasupra spatiilor naincalzite sau pardoselile mansardelor.
La izolarea pardoselilor bailor, bucatariilor sau spalatoriilor, placile Floormate nu sunt afectate de umezeala in cazul unor scurgeri accidentale prin finisajul pardoselii.
Izolarea pardoselilor umede[1]

Materiale cu structura plastica, care se amesteca cu apa, asa cum este cazul betonului, se folosesc ca strat de baza, sapa, pentru pardoseala. Se vor folosi placi din vata minerala de sticla, URSA GLASSWOOL®, cu densitate mare pentru a atenua zgomotele de impact intre camere, pe directie orizontala si verticala.
Materiale necesare:
1. Placi din polistiren extrudat URSA® XPS
2. Bariera contra vaporilor
3. Banda URSA® GLASSWOOL

Izolarea pardoselilor cu montaj uscat

Panourile din fibre lemnoase, cum ar fi OSB sau PAL, sunt folosite ca strat suport pentru pardoseli. Se vor folosi placi din vata minerala de sticla, URSA GLASSWOOL®, cu densitate mare pentru a atenua zgomotele de impact intre camere, pe directie orizontala si verticala.
Materiale necesare:
1. Placi de vata minerala de sticla, izolanta URSA® TL-T, TL-TK, TL-TT
2. Bariera contra vaporilor
3. Banda adeziva

Izolarea intre grinzile de lemn

Saltele sau placile izolatoare URSA GLASSWOOL® sunt folosite pentru umplerea zonelor dintre grinzi, fasigurand izolarea termica si acustica intre camerele de etaje diferite.Pentru o mai buna izolare se va folosi deasemeni, banda URSA® TRS.
Materiale necesare:
1. Sipca lemn
2. Vata minerala de sticla URSA® LHF, VF, VL

Atenuarea zgomotelor si izolarea fonica Structura vatei minerale - cantitatea de fibre si aer inglobate - ii confera acesteia proprietati fonoabsorbante foarte bune, pentru anumite intervale de frecventa. Sunetele percepute de urechea noastra se intind pe un interval al frecventelor cuprins intre 16-20.000 Hz, zgomotele obisnuite desfasurandu-se in banda cuprinsa intre 100-4.000 Hz. |
Pentru a percepe o izolare fonica eficienta este necesara descompunerea sunetului in benzi de frecventa. Materialele cu densitate mica nu au un randament foarte bun la spectrul de frecventa joasa (100-250 Hz) sau inalta (peste 3.500 Hz). Pentru a obtine o atenuare corespunzatoare a zgomotului se impune realizarea unui sistem combinat din vata minerala si un material cu o densitate mare: beton, zidarie din caramida, placi duble din gips-carton. |
|
ISOVER IZOLATII
Isover – placi acustice ce asigura o separare permanenta intre placile flotante si planseul de beton.
Astfel va deveni mai liniste in casa ta.
|
|
|
|
 |
Pastrati linistea
tavane si pardoseli, izolarea termica si fonica au acelasi scop de
a oferi oamenilor posibilitatea de a se relaxa in liniste in casa lor.
Arhitectura pentru oameni.Metode Isover ce ofera buna dispozitie. |
"Bucura-te de viata fara sa deranjezi vecinii" |
|
|
Dale (screeds) flotante elastice pe pardoseli rigide
Acestea imbunatatesc eficient izolarea zgomotelor generate de impact.
Se comporta ca si un izolator imbunatatind astfel atenuarea fonica.
Dalele flotante sunt usor de manuit si au un strat izolant elastic ce le imbunatateste calitatile izolante.
In acest caz, izolatorul zgomotului de impact (al pasilor pe podea) va fi indeplinit de stratul izolator al dalelor.
Trebuie avut grija ca peretii si instalatiile sa fie separate intre ele cu materiale izolante elastice si moi.

Proprietati de izolare acustica
Efectul de izolare acustica oferit de dalele flotante se obtine din rigiditate dinamica a stratului izolator si masa a acestor dale cu cat sunt mai putin rigide materiaalele absorbantele cu atat mai mare este rezistenta lor si efectul asupra zgomotelor de impact. Dalele izolatoare Isover prezinta valori ale rigiditatii care se afla sub valorile standard Conform Suplimentului 1 al DIN 4109.
Aceasta inseamna incredere deplina atunci cand se proiecteaza sisteme de izolare fonica.
Metode de imbunatatire ale izolarii zgomotelor de impact.
Sistemele izolatoare care folosesc dale flotante vor reduce semnificativ nivelul zgomotelor generate la contactul dintre pasi si pardoseala creand un mediu silentios in locuinta ta.
De aceea, protectia impotriva zgomotului de impact va deveni mai buna cu cat valorea nivelului zgomotului de impact va fii mai mica (L’n,w).
Masuratori ale zgomotelor de imapact
ΔLw va fii cu atat mai mare cu cat valoarea rigiditatii stratului izolant va fi mai mica iar cantitatea folosita pe unitate de suprafata mai mare. |
Influenta benzii izolatoare perimetrale
|

|
Influenta benzii izolatoare perimetrale
Testarile intreprinse pe pardoseli de tipul acesta au demonstrat ca vata minerala elastica ofera o imbunatatire a atenuarii zgomotului produs cu pana la 7 dB mai mult decat in cazul celei rigide. Dale flotante de vata minerala elastica se comporta ca si cu m nu ar exista nici o conexiune intre dala flotanta si peretii inconjuratori.
In obtinerea unei izolari fonice bune un rol foarte important il benda izolatoare perimetrala. |
Pardoseli de Beton
|

|
- 40 mm Placa de beton pe
strat de separare
- Izolatii Isover pentru zgomot de impact 13/10
- 40 mm Placa de beton pe
strat de separare
- Izolatii Isover pentru zgomot de impact 35/30
- 55 mm Placa de beton pe
strat de separare
- Izolatii Isover pentru zgomot de impact 40/35
|
ÄLw,R = 29 dB
ÄLw,R = 35 dB
ÄLw,R = 36 dB
|
Pardoseli cu dala flotanta de ipsos
|

|
- 40 mm sapa de ipsos pe
strat de separare
- Izolatii Isover pentru zgomot de impact 13/10
- 40 mm sapa de ipsos pe
strat de separare
- Izolatii Isover pentru zgomot de impact 25/20
- 40 mm sapa de ipsos pe
strat de separare
- Izolatii Isover pentru zgomot de impact 40/35
- 40 mm sapa de ipsos pe
strat de separare
- Izolatii Isover pentru zgomot de impact 25/20 si EPS impact
sound Izolatii pe board 22/20
|
ÄLw,R = 25 dB
ÄLw,R = 32 dB
ÄLw,R = 34 dB
ÄLw,R = 35 dB
|
Dala flotanta din mastic bituminos
|

|
- 25 mm mastic bituminos
Beton pe strat de separare
- Izolatii Isover pentru zgomot de impact 12/10
- 25 mm mastic bituminos
Beton pe strat de separare
- Izolatii Isover pentru zgomot de impact 22/20
|
ÄLw,R = 25 dB
ÄLw,R = 27 dB
|
Pardoseli cu dale flotante din placi prefabricate
|

|
- 22 mm dale prefabricate
- Izolatii Isover pentru zgomot de impact 12/10 pe bariera hidrofuga
- 22 mm dale prefabricate
- Izolatii Isover pentru zgomot de impact 22/20 pe bariera hidrofuga
- 22 mm dale prefabricate
- Izolatii Isover pentru zgomot de impact 32/30 pe bariera hidrofuga
|
ÄLw,R = 16 dB
ÄLw,R = 22 dB
ÄLw,R = 24 dB
|

|
Izolarea unui planseu exterior in consola
ÄLw = 33 dB
LnTw = 41 dB
ÄRw = 15 dB
Rw = 74 dB
U = 0,17 W/m²K
cm
0,7
5,0
3,0
16,0
8,0
10,0
1,9
4,0
1,2 |
2328
Alcatuire
Parchet lipit
Sapa din mortar de ciment
Bariera contra vaporilor
Placa de izolatie Isover 35/30 pentru zgomot de impact
Placa de beton
Vata de sticla isover pentru izolatie termica
Vata de sticla isover pentru izolatie termica
Placa aglomerata (V100)
Vata minerala bazaltica pentru termosistem
Tencuiala speciala in doua straturi: 0,7 cm grundul si plasa din fibra de sticla inglobata , 0,5 cm stratul de tencuiala pentru finisaj
|
|
Pardoseli deasupra solului
|

|
Pardoseli cu dala flotanta deasupra solului
ÄLw = 34 dB
LnTw = 44 dB
ÄRw = 10 dB
Rw = 66 dB
U = 0,21 W/m²K
cm
1,5
5,0
3,5
4,0
0,5
12,0
14,0 |
2221
Alcatuire
Parchet
Strat de egalizare
Dala flotanta din mortar de ciment
Bariera contra vaporilor
Placa de izolatie Isover40/35 pentru zgomot de impact
Beton de protectie
Membrana pentru protectie hidrofuga
Placa pardoselii
Polistiren extrudat
Balast
|
|

|
Pardoseli cu dala flotanta,deasupra solului pentru camere cu umiditate crescuta
ÄLw = 32 dB
LnTw = 44 dB
ÄRw = 10 dB
Rw = 68 dB
U = 0,19 W/m²K
cm
0,8
0,3
5,0
5,0
5,0
4,0
0,5
12,0
14,0 |
2222
Alcatuire
Placi ceramice
Adeziv pentru placile ceramice
Masa de spaclu pentru etansare
Sapa din mortar de ciment
Bariera contra vaporilor
Placa de izolatie Isover 50/50 pentru zgomote de impact
Strat de separare
Material de umplutura
Beton de protectie
Membrana pentru protectie hidrofuga
Placa pardoselii
Polistiren extrudat
Balast
|
|

|
Pardoseala din lemn deasupra solului
ÄLw = 24 dB
LnTw = 52 dB
Rw = 58 dB
U = 0,16 W/m²K
cm
1,5
2,5
7,5
3,0
4,0
0,5
14,0
|
2224
Alcatuire
Parchet
Dusumea oarba din scandura
Bariera contra vaporilor
Vata minerala dispusa intre rigle de lemn5/8 cm, strat de separare
Placa de izolatie Isover30/30
Beton de protectie
Strat de separare
Membrana pentru protectie hidrofuga
Placa pardoselii
Polistiren extrudat
Balast
|
|

|
Pardoseli cu dal aflotanta din placi aglomerate V100 in doua straturi deasupra solului
ÄLw = 34 dB
LnTw = 41 dB
ÄRw = 10 dB
Rw = 67 dB
U = 0,21 W/m²K
cm
0,5
3,8
5,0
4,0
0,5
12,0
|
2225
Alcatuire
Mocheta
Placi aglomerate din lemn V100 in doua straturi 2x19
Bariera contra vaporilor
Placa de izolatie Isover50/50
Strat de separare
Beton de protectie
Membrana pentru protectie hidrofuga
Placa pardoselii
Polistiren extrudat
Balast
|
|

|
Pardoseli pe distantieri TEL deasupra solului
ÄLw = 30 dB
LnTw = 52 dB
ÄRw = 10 dB
Rw = 62 dB
U = 0,15 W/m²K
cm
1,5
3,2
24,0
0,5
|
2226
Alcatuire
Parchet
Bariera contra vaporilor
Placi aglomerate DP pe distantiere TEL
Vata de sticla isover placi in doua straturi (2 x 12 cm)
Strat de separare
Membrana pentru protectie hidrofuga
Placa pardoselii
Balast
|
|
Plansee intermediare cu dala flotanta
|

|
Pardoseli cu dala flotanta la planseele dintre etaje
ÄLw = 35 dB
LnTw = 43 dB
ÄRw = 10 dB
Rw = 65 dB
U = 0,49 W/m²K
cm
0,3
5,0
4,5
4,0
|
2421
Alcatuire
Linoleum
Dala flotanta din beton sau mortar de ciment
Strat de separare
Placa de izolatie Isover50/45 pentru zgomot de impact
Strat de separare
Beton Polystyrol in care sunt inglobate instalatiile
Planseu din corpuri ceramice su suprabetonare de 5 cm
Strat de tencuiala cu mortar de var-ciment
|
|

|
Pardoseli la pansee intermediare cu dala flotanta pentru incaperi cu umiditate marita
ÄLw = 34 dB
LnTw = 41 dB
ÄRw = 10 dB
Rw = 67 dB
U = 0,21 W/m²K
cm
1,0
0,5
5,0
5,0
5,0
28,0
|
2422
Alcatuire
Placi ceramice
Adeziv pentru placile ceramice
Masa de spaclu pentru etansare
Dala flotanta din beton sau mortar de ciment
strat de separare
Placa de izolatie Isover50/50 pentru zgomot de impact
strat de separare
Umplutura de protectie
Planseu din elemente cu goluri si suprabetonare 5cm
Strat de tencuiala cu mortar de var ciment |
|

|
Pardoseli la plansee intermediare si sistem de incalzire inclus in dala flotanta
ÄLw = 35 dB
LnTw = 38 dB
ÄRw = 10 dB
Rw = 71 dB
U = 0,46 W/m²K
cm
1,0
0,5
7,0
6,0
3,0
|
2423
Alcatuire
Placi ceramice
Adeziv pentru placile ceramice
Dala flotanta din beton sau mortar de ciment cu sistemul de incalzire inclus
strat de separare
Placa de izolatie Isover60/60 pentru zgomot de impact
strat de separare
Umplutura din nisip uscat
Placa de beton armat
Strat de tencuiala cu mortar de var ciment
|
|

|
Pardoseli din lemn la plansee intermediare
ÄLw = 24 dB
LnTw = 54 dB
Rw = 56 dB
U = 0,39 W/m²K
cm
1,5
2,5
7,5
2,0
23,0
|
2424
Alcatuire
Parchet
Dusumea oarba din lemn
strat de separare
Vata minerala dispusa intre rigle de lemn 5/8 cm,
Strat de egalizare
Placa de izolatie Isover20/20 pentru zgomot de impact
Tavan din corpuri de plaseu cu goluri si suprabetonare de 5 cm
Strat de tencuiala cu mortar de var ciment
|
|

|
Pardoseli din panouri de lemn stratificat la plansee intermediare
ÄLw = 25 dB
LnTw = 48 dB
ÄRw = 7 dB
Rw = 67 dB
U = 0,47 W/m²K
cm
0,2
3,8
6,0
|
2425
Alcatuire
Strat PVC
Placi aglomerate din lemn V100 in doua straturi 2x19
strat de egalizare
Placa de izolatie Isover60/60 pentru zgomot de impact
Umplutura pentru protectie
Planseu din fasie cu goluri din beton armat
Strat de tencuiala cu mortar de var ciment
|
|

|
Pardoseli pe distantiere TEL la plansee intermediare
ÄLw = 30 dB
LnTw = 45 dB
ÄRw = 10 dB
Rw = 65 dB
U = 0,29 W/m²K
cm
1,5
3,2
5,0
30,0
2,4
2,5
5,0
|
2426
Alcatuire
Parchet
Placi DP pe distatiere TEL
Placi din vata de sticla isover pentru izolatie
Planseu nervurat
Inchirede cu lemn intre nervuri
TEncuiala interioara pe stufit
Vata de sticla usoara intre elementele metalice de prindere a placilor din gips carton
Placi din gips-carton
|
|

|
Pardoseli cu dala flotanta la plansee intermediare cu grinzi din lemn
LnTw = 42 dB
Rw = 67 dB
U = 0,19 W/m²K
cm
0,5
5,0
3,0
2,2
18,0
4,0
1,25
|
2428
Alcatuire
Linoleum elastic
Dala flotanta din sapa sau beton cu ciment
strat de separare
Placa Isover35/30 pentru izolatie la zgomot d
Placi din lemn aglomerat
Vata de sticla usoara Isover
intre grinzile din lemn
Profile metalice cu prindere elastica
Placa gips-carton ignifuga
Placa gips-carton ignifuga
|
|

|
Pardoseli din placi aglomerate din lemn la plansee intermediare cu grinzi de lemn
LnTw = 48 dB
Rw = 63 dB
U = 0,18 W/m²K
cm
0,5
3,8
3,5
1,6
18,0
4,0
|
2429
Alcatuire
Linoleum
Placi aglomerate in doua straturi 2x19mm lipite si prinse in suruburi
Strat de separare
Placa de izolatie Isover35/35 pentru zgomot de impact
Placa aglomerata
Vata de sticla usoara Isover
intre grinzile din lemn
Profile metalice cu prindere elastica
Placa gips-carton ignifuga
Placa gips-carton ignifuga
|
|
Pardoseli la ultimul etaj
|

|
Pardoseli la planseu de pod necirculabil
Rw = 55 dB
U = 0,12 W/m²K
cm
1,5
22,0
20,0
10,0 |
2521
Alcatuire
Tencuiala interioara
Planseu din elemente ceramice cu suprabetonare
Bariera contra vaporilor
Vata de sticla usoara Isover pentru izolatie termica
Vata de sticla usoara Isover pentru izolatie termica
|
|

|
Pardoseli la un planseu de pod circulabil
ÄLw = 24 dB
LnTw = 53 dB
Rw = 61 dB
U = 0,14 W/m²K
cm
1,5
20,0
8,0
16,0
|
2522
Alcatuire
Tencuiala interioara
Elemente prefabricate de planseu din beton armat cu supra betonare
Bariera contra vaporilor
Placa de izolatie Isover80/80 pentru zgomot de impact
Produs combinat : placa ISOVER din vata de sticla pe placa de gips carton
Placa de gips-carton armata cu fibra de sticla
|
|

|
Pardoseli pe distantieri TEL la planseul de pod
ÄLw = 30 dB
LnTw = 50 dB
ÄRw = 10 dB
Rw = 64 dB
U = 0,15 W/m²K
cm
3,2
12,0
12,0
23,0
1,5 |
2524
Alcatuire
Placa DP pe distantieri TEL
picioruse distantare
Vata de sticla isover pentru izolatie termica
Vata de sticla isover pentru izolatie termica
Bariera contra vaporilor
Planseu cu corpuri ceramice si suprabetonare
Tencuiala interioara
|
|

|
Izolarea ultimului planseu in cazul unui acoperis cu capriori realizati din scanduri solidarizate cu cuie
Rw = 61 dB
U = 0,15 W/m²K
cm
18,0
12,0
20,0
1,5 |
2526
Alcatuire
Vata de sticla usoara Isover intre scandurile solidarizate cu cuie
Vata de sticla usoara Isover intre elementele de reazene de lemn
Planseu de beton armat
Tencuiala interioara
|
|

|
Izolarea unui acoperis ce are elemente de rezemare a invelitorii in panta
Rw = 58 dB
U = 0,15 W/m²K
cm
2,7
20,0
12,0
16,0
|
2527
Alcatuire
Invelitoare din tabla
Astereala si strat de protectie hidrofuga
Spatiu de aer pentru ventilare
Vata de sticla usoara Isover intre reazemele in panta pentru astereala
Vata de sticla usoara Isover intre elementele de reazem din lemn
Planseu din beton armat
Tencuiala interioara
|
|
|
|
|
|
Termoizolaţii
|
IZOLAREA PEREŢILOR EXTERIORI
Pentru economisirea energiei clădirilor, cei mai importanţi factori ai construcţiei sunt pereţii exteriori. Calitatea confortului termic din interiorul locuinţelor influenţează în mod esenţial o proiectare corespunzătoare a modului de realizare a pereţilor exteriori. Pereţii exteriori clasici cu un singur strat nu asigură cerinţele termoizolante, nici cerinţele fonice ale interiorului clădirii, de aceea se propun construcţii cu mai multe straturi, eventual sisteme ulterioare de protecţie termică.
O însemnătate esenţială la clădirile nou construite şi la cele renovate o are întotdeauna izolaţia termică montată bine şi calitativ. Izolaţia din vată minerală asigură pe lângă izolaţia termică şi fonică atât o bună ventilaţie cât şi o bună rezistenţă la foc a construcţiei. |
IZOLAREA PARDOSELILOR
Construcţiile de pardoseli izolate cu produse fibro-minerale (vată minerală), reduc consumul energetic cu 8 – 10% şi limitează esenţial pătrunderea zgomotului produs din mers sau alte surse în camere sau alte spaţii ale clădirii. În esenţă, ca şi în cazul altor construcţii, este necesară propunerea proiectantului de specialitate pentru realizarea potrivită a izolaţiei termice şi fonice la fiecare construcţie de pardoseli.
Trebuie accentuat că produsele din vată minerală asigură în afară de izolaţia termică şi fonică şi izolaţia contra incendiului a construcţiilor. Prin aceasta, se încadrează între materialele izolante accentuat progresive. Criteriul de bază al alegerii materialului izolant corespunzător pentru construcţii de pardoseli, sunt condiţiile de sarcină mecanică, care sunt deosebite pentru spaţii de locuit, spaţii utilitare, funcţionale sau sportive. În fiecare caz este necesar să se aşeze sub pardoseli materiale solide de mari dimensiuni pe toată suprafaţa. Prin aceasta, sarcina mecanică pe izolaţia termică este egală. |
|