AVANTAJE LEMN
Lemnul este folosit in constructii din cele mai vechi timpuri (de la templele japoneze din secolul al VIII-lea pana la fabuloasele proiecte hollywoodiene, de la bisericile scandinave la casele tip « colombaj »), iar ca dovada a numeroaselor sale calitati, chiar si acum, cind piata abunda de tot felul de alte produse, acesta ramine, indiscutabil, cea mai eficienta cale de a ridica o casa durabila, cu un ridicat grad de rezistenta la seisme, incendii ori dezastre naturale. In acelasi timp, ofera cea mai buna rezistenta termica si fonica, la cele mai mici preturi.
LEMNUL ESTE SOLID...
Lemnul intruneste calitati esentiale : un excellent raport resistenta mecanica/greutate (de 4 ori mai mare celui al betonului) si o elasticitate care ii permite sa suporte anumite forte exterioare fara a atinge punctul de rupere (in regiunile cu inalt risc seismic ca Japonia sau California, toate casele sint din lemn.
LEMNUL ESTE IZOLANT...
Avand o structura alveolara, lemnul elimina toate problemele termice. Este materialul purtator care are rata de conductbilitate termica cea mai scazuta (de 10 ori mai mica decat betonul). 30% economie de energie in raport cu o construcie traditionala. Populatia tarilor nordice si din Canada traiesc in case de lemn.
LEMNUL ESTE USOR DE PRELUCRAT...
Constructia din lemn permite termene de realizare foarte scurte pentru ridicarea structurii. Perioada in care proprietarul plateste in acelasi timp si chirie si dobanda uni imprumut este considerabil mai scurta.
LEMNUL INSEAMNA INAINTE DE TOATE CALITATEA VIETII…
Datorita faptului ca o constructie din lemn nu necesita apa, aceasta va fi mai sanatoasa. In plus, o structura de lemn nu intrerupe campul electro-magnetic necesar echilibrului biologic al omului. Cunoscut si utilizat dintotdeauna lemnul a fost mereu ,materialul traditional cel mai folosit pentru construirea habitatului uman. Contrat ideilor preconcepute, lemnul necesita foarte putine munca de intretinere: lemnul este tratat in atelier iar anumite bardaje sint acum in garantie fara intretinere. De aceea 90% din canadieni, americani japonezi si scandinavi construiesc pe structura de lemn si 40% dintre casele din Germania sint din lemn.
Avantaje
Durabilitate -casele de lemn din Boston, ridicate pe la 1800, sunt locuibile si acum. Chiar daca este foarte usor, lemnul are un grad foarte mare de rezistenta, atit in timp, cit si la presiuni de tot felul.
Eficienta -gratie tehnologiilor folosite, o casa pe structura de lemn poate fi ridicata in maxim o luna de zile, chiar si pe vreme nefavorabila, fara a fi necesara o echipa de lucru foarte mare.
Elasticitatea lemnului - nu permite aparitia fisurilor in pereti, in acelasi timp amortizind vibratiile si avind efect de absorbire a undele seismice. Lemnul este usor prelucrabil, permitind montarea eficienta a instalatiilor casnice.
Izolare termica si fonica - costurile pentru incalzirea locuintei sunt cu aproximativ 25-30% mai mici decit la casele traditionale, iar confortul locatarilor este asigurat si de izolarea fonica, proportionala cu cea termica.
Rezistenta mare la foc -prin tratare chimica lemnul devine ignifug, avand o rezistenta la foc de pana la 90 minute de expunere la flacara puternica. Stabilitatea sa provine din faptul ca nu se dilata si nu explodeaza la caldura, precum constructiile metalice.
Rezistenta la atacul daunatorilor -lemnul este tratat cu substante ecologice, care indeparteaza insectele care pot avea un efect nociv si il protejeaza de fungi.
Preturi mici -in continuare, constructiile de lemn sunt recomandate chiar de pretul lor, mult mai mic decit in cazul unei constructii pe structura clasica.
Sanatate - lemnul nu degaja radioactivitate, gaz, praf sau electricitate statica, dar este un foarte bun regulator termic si hidrometric.
|